Planteprisen har blitt delt ut for andre gang på Future Foods-konferansen, og prisen ble i år delt ut i fem kategorier: Årets virksomhet, Årets initiativ og Årets Kantine, hvor en jury bestemmer vinneren. Og Årets Person og Årets produkt er avgjort gjennom en avstemning på nett.
Årets produkt
- Gryr Revet
- Naturli’ Green Dogs
- Folkets Plantebaserte Deig
- Grønn Lykke Tofu Røkt
- Idyll Saltkaramell pinneis (vinner)
- Plantego’ Hummus
- Stabburet Grønnsaks-postei
- Go’Vegan Toffee
- Juryen i Planteprisen valgte Idyll Saltkaramell pinneis ut som en av de nominerte fordi Hennig Olsens sitt plantebaserte merke Idyll har innovative oppskrifter som gir smakfull is som alle kan like. I tillegg er isen lett tilgjengelig på en rekke utsalgsteder og har lik pris som ikke-plantebasert is, uttaler juryen i Planteprisen.
Årets virksomhet
- HOFF Liv Laga
- Meny (vinner)
- Go Vegan/Synnøve Finden
- Bellies
- Naturli/Orkla
– Juryen i Planteprisen mener Meny er ambisiøs og har bærekraft langt framme i bevisstheten. De har et stort utvalg av plantebaserte produkter og gjennom en egen klimaapp, merking og skilt nudger de og motiverer kundene til å velge plantebasert. De eksperimenterer også med plassering av produkter, prøver ut egne vegetardisker i butikken og gjør grønne oppskrifter tilgjengelig for folk flest via nettsidene – som gjør det enklere for kundene å spise mer plantebasert. Meny har stort potensiale til å hjelpe enda flere spise mer plantebasert i framtiden, et arbeid det blir spennende å følge videre.”
Årets initiativ
- Burger King – grønn måned
- Øyafestivalen – kutter ned på kjøttforbruket (vinner)
- NorskVegetar fra Jæder – utvikler vegetarprodukter av norske råvarer.
– Juryen mener at Øyafestivalen er meget bevisst sitt miljøansvar og at det monner å redusere utslipp ved å redusere kjøttforbruket og øke forbruket av plantebasert mat. Vinneren har en gjennomgående strategi og klare mål, og ved å være en trendsetter sørger årets vinner for at plantebasert mat blir hipt og kult hos sitt publikum, som igjen gir store ringvirkninger. Øyafestivalen har stort potensiale til å motivere sine leverandører om å lage enda bedre plantebasert mat, øke andelen plantebasert mat på sitt arrangement framover, dele kunnskap med andre aktører i bransjen og bli et plantebasert forbilde både for sine kunder og leverandører.
Årets kantine
- Sodexo, Lilleakerveien 10
- ISS, Eat the street Forus Øst
- 4Service, De tre stuer (vinner)
4Service imponerer juryen, de jobber virkelig for å inspirere kundene til å velge plantebasert mat gjennom en rekke gode ideer og lavterskel-løsninger. Ved å legge til rette for en kort avstand mellom kokken og kunden sørger årets vinner for å øke sjansen for at kunden velger et av de plantebaserte måltidene, og ser tydelige resultater ved at andelen plantebasert mat som selges øker. Juryen ble også imponert over hvordan 4Service gjør det å spise mest mulig grønnsaker til noe morsomst, som ved å servere 100 ulike grønnsaker i løpet av en måned og lage et grønnsakskort hvor kundene krysser av for hvilke grønnsaker de har spist i løpet av en måned.
Årets person
- Hanne-Lene Dahlgren (vinner)
- Ingvild Throsvik
- Tanja Kalchenko
- Josefine Hilda Mikaelsen
- Kronprins Haakon
Vinneren som ble stemt frem av folket er Hanne-Lene Dahlgren, som fikk hele 57 prosent av stemmene!
Juryen for Planteprisen 2023 er:
- Tor Morten Myrseth, IKEA
- Hanne-Lene Dahlgren, Vegetarentusiast (inhabil i årets virksomhet)
- Richard Nystad, Flowfood
- Heidi Røneid, Future Foods
- Camilla Dahlberg, Plantevekst