Stem på “Årets produkt” og “Årets person”

Hvilket plantebaserte produkt er årets beste? Og hvilken person synes du gjør en spesielt god jobb for å fremme plantebasert mat i Norge?

Planteprisen hedre produkter, initiativ, selskaper og personer som driver den plantebaserte veksten i Norge, og nå kan du bestemme hvem som skal vinne “Årets produkt” og “Årets person.”

Det er kun tillatt å stemme én gang per person. Dubletter vil bli slettet i den endelige opptelling, og ved mistanke om større stemmesvindel, vil juryen finne vinneren.

De nominerte i “Årets produkt” er:

 1. Gryr Revet
 2. NATURLI’ Green Dogs
 3. Folkets Plantebasert Deig
 4. Grønn Lykke Tofu Røkt
 5. Idyll Saltkaramell pinneis
 6. Plantego’ Hummus
 7. Stabburet Grønnsakspostei
 8. Go’Vegan Toffee

Gryr Revet

GRYR Revet er utviklet i samarbeid med Pizzabakeren, og er et fantastisk oste-produkt som gjør seg godt i matlaging på det plantebaserte kjøkkenet. Gryr har lageten revet ost som smaker bra, har god smelteevne og passer perfekt til f.eks. toppingpå pizza. Denne osten brukes også på de fire veganske pizzaene Pizzabakeren har på menyen, og osten gjør det lett for folk å velge plantebasert.

NATURLI’ Green Dogs

NATURLI’ Green Dogs er basert på erter og solsikke, og de smaker så godt at de kan serveres til både veggiser og altetende. Disse pølsene passer perfekt på grillen eller hjemme i stekepannen, og de får den kjente «pølseknekken» når de blir stekt. Pølsene er rett og slett et knallbra alternativ til kjøttpølsen og bidrar til at flere kan velge en sunnere og mer bærekraftig pølse til middagen.

Folkets Plantebasert Deig

Denne plantebaserte deigen, som består av soyabønner, er et produkt som gjør det svært enkelt å bytte ut den tradisjonelle kjøttdeigen med et grønnere alternativ. Kjøttdeig er mye brukt, og det er enkelt å bytte ut kjøttdeig med et plantebasert alternativ. Ved å tilby en så god plantebasert deig, som passer perfekt til lørdagspizzaen eller fredagstacoen, gjør Folkets en viktig jobb i å redusere kjøttforbruket i Norge.

Grønn Lykke Tofu Røkt

Tofu er et mye brukt protein, særlig i Asia og blant folk som spiser mye plantebasert. I Norge har tofu havnet litt i skyggen sammenlignet med andre produkter som reduserer forbruket av kjøtt. For at flere skal få øynene opp for det fantastiske produktet er det viktig med merkevarer som gjør god tofu tilgjengelig for folk flest. Det gjør Grønn Lykke med produktet Tofu Røkt. Ikke bare smaker tofuen fantastisk, den trenger lite tilbereding, som gjør det enkelt å prøve, og er tilgjengelig i en rekke dagligvarebutikker. Grønn Lykkes Tofu Røkt lykkes i å hjelpe flere oppdage en ny, spennende og ikke minst smakfull ingrediens.

Idyll Saltkaramell Pinneis

Alle som vil spise mer plantebasert kan nyte masse digg is takket være Hennig Olsens plantebaserte merke Idyll. Alle isene i serien smaker helt nydelig takket være innovative oppskrifter. Isene er så gode at de frister alle. Idyll Saltkaramell Plantebasert pinneis er en salt karamell-is med salt karamellsaus, dyppet i sjokoladetrekk med crispkuler. I tillegg er den lett tilgjengelig på en rekke utsalgsteder og har lik pris som ikke-plantebasert is.

Plantego’ Hummus

Plantego` Hummus med hint av kajenne er en velsmakende hummus som gjør seg godt som både dip og pålegg. “Denne hummusen gjør det enkelt å spise sunt og bærekraftig. Gode plantebaserte pålegg er viktig for å få folk til å spise mer plantebasert, og en skikkelig god hummus er noe av det beste man kan få. Plantego` har med sitt produkt laget et næringsrikt pålegg som kan appellere uansett hvilke kosthold man har.” (dette produktet finnes både i glass og plast, derfor er det to ulike bilder av dette produktet).

Stabburet Grønnsakspostei

Stabburets Grønnsakspostei er laget av blant annet blomkål, søtpotet og kikerter. Pålegget smaker utsøkt og er et produkt som virkelig kan konkurrere med kjøttversjonen. Når det lages nye varianter av kjente klassikere er det viktig at pålegget er sunt og av sunne råvarer, samtidig som det er skikkelig smakfullt. Her lykkes Stabburets Grønnsakspostei virkelig, de har skapt et nydelig pålegg som velges av både de som spiser og de som ikke spiser kjøtt.

Go’Vegan Toffee

Dette produktet fra Go`Vegan er virkelig helt nydelig. Dette er en myk og smakfull karamell som gjør seg godt når man ønsker å unne seg noe skikkelig godt plantebasert godteri. Dette er så gode karameller at det neste er litt skummelt, det er vanskelig å gi seg når man først har startet.

De nominerte til “Årets person” er:

 1. Hanne-Lene Dahlgren – Daglig leder og vegetarentusiast
 2. Ingvild Thorsvik – Venstre-politiker
 3. Tanja Kalchenko – Overlege for Oslo universitetssykehus
 4. Josefine Hilda Mikaelsen – Prosjektleder Bærekraft hos Sodexo
 5. Kronprins Haakon

Hanne-Lene Dahlgren

Hanne-Lene Dahlgren sluttet som analytiker i Google i 2019 for å jobbe som vegetarentusiast på fulltid, og slapp det året sin første kokebok. Hennes første kokebok gikk rett inn på bestselgerlisten og ble der i 28 uker. Hanne-Lene er en svært synlig skikkelse i både media og på sosiale medier. Hun sprer sin entusiasme langt, og hun tar gjerne en diskusjon når det kommer til matpolitikk. Hun er en tydelig stemme i den offentlige debatten, er alltid faktabasert og har en vennlig og hyggelig tone. Med sin stemme og sitt vesen inspirerer hun tusenvis til å spise mer plantebasert.

Ingvild Thorsvik

Foto: Mona Hauglid

Ingvild Thorsvik er utdannet jurist. I 2021 var hun førstekandidat for Venstre i Vest-Agder valgkrets og ble valgt inn i Stortinget. Hun er veganer og framsnakker plantebasert mat på en meget god og saklig måte. Som da Sandra Borch uttalte at en middag uten kjøtt ikke er en middag, og Thorsvik stilte opp i debatten for å forsvare plantebasert mat, i tråd med kunnskap fra helse- og klimaforskere verden over.

Tanja Kalchenko

Elowyn Gabrielle Alexandra

Tanja Kalchenko jobber som overlege på Oslo universitetssykehus og bruker mye av sin tid til å spre faktabasert informasjon om plantebasert kosthold og helse. Hun driver «Mat for helsen», en lege- og ernæringsforening, og er i tillegg svært aktiv på sosiale medier under navnet Vegetarlegen. Kalchenko er en viktig stemme i debatten når det gjelder helse og plantebasert kosthold, og plukker også opp og motsier feilinformasjon når det kommer til plantebasert mat.

Josefine Hilda Mikaelsen

Josefine Hilda Mikaelsen jobber som prosjektleder for bærekraft hos Sodexo, driver fram den plantebaserte veksten i bedriften og sørger for at tusenvis av mennesker får smake og oppdage plantebasert mat i kantinen på arbeidsplassen. Mikaelsen er svært dedikert til å spre matglede rundt plantebasert mat, deler resultater på sosiale medier og har blant annet hatt kurs med kokker i Sodexo om hvordan lage velsmakende plantebasert mat.

Mikaelsen var også en av pionerene når det kommer til plantebasert mat i nyere tid. Hun startet Funky Fresh Foods i 2009 og drev restauranten i 13 år. Gjennom Funky Fresh Foods bidro hun til å spre matglede rundt plantebasert mat til en rekke personer, både gjennom restauranten, produkter og catering.

Kronprins Haakon

 Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Kronprins Haakon har nylig uttalt at han har kuttet kjøttet, og sørger med det for å være et bærekraftig forbilde for det norske folk. Nordmenn bør spise mindre kjøtt og mer plantebasert, for egen helse, klima, miljø og dyrevelferd. I en tid hvor noen av landets mektigste politikere uttaler at en middag uten kjøtt ikke er en middag er det viktig med profilerte personer som viser det motsatte og som tar et bevisst valg om å kutte kjøttet. Dette gjør Kronprins Haakon, som skaper positiv oppmerksomhet rundt plantebasert mat.

STEM INNEN 24. SEPTERMBER KLOKKEN 23.59

Avstemningen avsluttes Søndag 24. september klokken 23.59. Vinnerne avsløres onsdag 27. september på Future Foods-konferansen. www.futurefoods.no

Juryen for Planteprisen 2023 er: 

Info: Hanne-Lene Dahlgren har ikke vært med å velge ut nominerte til Årets person.

Se de andre kategoriene og nominerte her.

  plantevekst
  Fremtiden er plantebasert!