Vinnerne av Planteprisen 2022 er kåret

Vinnerne av Planteprisen 2022 ble Oslo kommune, for Årets Initiativ, IKEA for Årets virksomhet, og Naturli for Årets produkt. Prisene ble delt ut på Future Foods-konferansen

Her er vinnerne av Planteprisen, delt ut for aller første gang onsdag.  Fra venstre: Einar Wilhelmsen fra Oslo kommune, Ingrid Sandfelt Hansen fra Naturli og Tor Morten Myrseth fra Ikea.

Future Foods-konferansen

På årets Future Foods-konferanse fikk vi oppleve spennende foredrag om bl.a. den plantebaserte utviklingen i Norge.

Vi fikk fordrag fra Øyvind Fylling- Jensen fra Nofima og her ble ble vi oppdatert på de viktigste trendene innenfor plantebasert mat, og hva som rører seg i trendsettende land. Marthe Hiorth fra Coor Service Management snakket om hvordan kan kantinen kan bli en akselerator for utvikling av bærekraftige produkter og endrede matvaner. Eskild Josten fra ISS fortalte oss hvordan ISS nudger gjestene i bærekraftig retning.  Preben Owren fra Scandza ga oss innsikt i hvordan Go’ Vegan har gjort stor suksess med produkter som etterligner skinke og ost. Bjørnar Buserud fra BAVI Food snakket om hvordan Grønne folk lager produkter av “rare” grønnsaker uten konserveringsmidler. Einar Wilhelmsen fra Oslo kommune hadde foredrag om Oslo kommune sin vegetarsatsing. Jonas Werner Andersen fra NorgesGruppen fortalte oss om hvordan serveringsmarkedet hadde blitt påvirket av krig, pandemi og klimautfordringer. 

Stemningsbilder fra dagen.

Vinnerne av årets prisutdeling er:

Oslo kommune

Juryen i Planteprisen mener Oslo kommunens valg om å gjøre vegetarmat til standard ved alle deres arrangementer er en modig og progressiv avgjørelse, og at kommunen baner vei for at andre kommuner også kan satse mer på plantebasert mat. Oslo kommune var nominert sammen med Månefestivalen og Nofima til Planteprisen i kategorien, Årets initiativ. Denne prisen skulle gå til et initiativ som sørger for at plantebasert mat når ut til massene, og ble delt ut for første gang på årets Future Foods-konfreranse. Oslo kommune vant denne kategorien for sin vegetarsatsning,

Allerede i 2019 valgte de å gjøre vegetarmat som standard ved julebordet sitt, der de som ønsket kjøtt, måtte si ifra på forhånd. Dette gjelder nå på alle arrangementer i regi av Oslo kommune.

– Kommunen er meget bevisst sitt miljøansvar og hvor det monner å redusere utslipp. Med sin vegetarsatsning sørger de for at tusenvis av mennesker smaker og spiser mer plantebasert mat. Som en stor innkjøper sørger de for at de som leverer maten er nødt til å bli betraktelig mye bedre på plantebasert mat, og bidrar derfor til utvikling til segmentet – en utvikling som vil fortsette framover, uttaler juryen i Planteprisen.

Oslo kommune er svært fornøyd med å få anerkjennelse for sin vegetarsatsning.

– Jeg tenker at det skulle bare mangle at vi gjorde det vi gjør. Vi vet at når vi spiser mye kjøtt så gir det store klimagassutslipp og at vi trenger mye areal for å produsere det kjøttet, så det å spise mindre kjøtt er bra for klima og for det biologiske mangfoldet, sier Einar Wilhelmsen, finansbyråd (MDG).

Einar Wilhelmsen fra Oslo kommune takker for prisen i kategorien, Årets initiativ.

IKEA

IKEA vant i kategorien Årets virksomhet. Juryen i Planteprisen sier, IKEA er en fremoverlent og ambisiøs virksomhet, som baner vei for andre i bransjen. De har bærekraft langt fremme i bevisstheten og tar miljøvennlige valg. Og ved en aktiv prispolitikk nudger de kunden til å prøve plantebaserte alternativer. IKEA serverer rundt 5 millioner måltider i året, og ved å fremheve de plantebaserte alternativene, og fase ut deler av de animalske alternativene, gjør de en enorm forskjell, og sørger for at flere oppdager hvor godt plantebasert mat er.

Her takker Tor Morten Myrseth fra IKEA for sin pris i kategorien, Årets virksomhet .

De nominerte i Årets virksomhet:

 • Naturli
 • IKEA (vinner)
 • Gryr
 • Plantego`
 • Coop Vegetardag

Årets produkt

I kategorien Årets produkt er det forbrukerene som bestemmer vinneren, og hele 30,2 prosent av stemmene gikk til Naturli sin burger laget av norske åkerbønner, dermed stakk de av med seieren i den kategorien.

Ingrid Sandfelt Hansen fra Naturli ble veldig glad for prisen stemt fram av forbrukerne i kategorien, Årets produkt.
 • Naturli – burger med norske åkerbønner (vinner)
 • Go’Vegan – Grillpølser
 • Gryr – fyldig havredrikk
 • Coop Vegetardag – kikertpålegg med urter & hvitløk
 • Vegme – vegodeig formbar
 • Grønne folk – Selleriburger

Her bli vinnerne intervjuet av TV2 nyhetskanalen:

Du kan se innslaget på play.no under Nyhetskanalen sitt segment for gode nyheter, sendingen er fra 13. september.

Juryen i Planteprisen

Vinneren i Årets virksomhet og Årets initiativ er bestem av en jury, og jurymedlemmene er:

 • Hanne-Lene Dahlgren, matpåvirker og kokebokforfatter
 • Wasim Zahid, lege, skribent og forfatter
 • Richard Nystad, matgründer og plantebasert kokk
 • Heidi Røneid fra Oslo Vegetarfestival og Future Foods
 • Camilla Dahlberg leder Plantevekst

 – Det er på høy tid at vi får en pris som hyller produsentene, produktene og initiativene som bringer mer vegetarentusiasme til Norge, og jeg er så stolt av å få ta en liten del i Planteprisen gjennom juryarbeidet. Det er så fantastisk mye å snakke om innenfor dette feltet for tiden, og jeg synes vi har hatt utrolig mange verdige kandidater i dette første året. Håpet mitt er at Planteprisen blir en gjev pris som produsentene vil krangle om å få ha på kontoret, og at det fostrer masse oppmerksomhet rundt all den digge grønne maten som finnes, sier jurymedlem Hanne-Lene Dahlgren, Norges største vegetarprofil og gründer av Team Tomorrow

Her er gjengen bak Planteprisen.

Fra venstre: Kaja Mainardi, Odd Harald Eidsmo Barder, Camilla Dahlberg, Anita Nipen, Heidi Røneid og Jeanett Dahlberg.
  plantevekst
  Fremtiden er plantebasert!