PlanteVekst har vurdert 10 kaffe- og bakerikjeder i Norge. I rangering har vi sett på hvordan det plantebasert tilbudet er hos norske kaffekjeder og bakerier, hvilke mat- og drikkevarer som tilbys, kvaliteten og hvordan den plantebaserte utviklingen er hos de ulike virksomhetene.
Våre vurderinger er basert på:
De som er undersøkt er:
Når det gjelder forsyning og tilgang til plantemelk må vi understreke at det er viktig når f.eks. Espresso House og Godt Brød velger å ikke ta ekstra betalt for plantemelken. Slik skal det være. La oss ikke glemme at plantemelk har svært lav klimapåvirkning.
I tillegg til at noen steder tar ekstra betalt for kaffe med plantemelk, er tilbudet også veldig variert. Vi finner også stor variasjon i hvordan tilbudet blir fremhevet eller til tider er nesten usynlig. Godt Brød har tre plantebaserte alternativer, og de er enkle å finne. Men det velges ikke alltid riktig plantemelk som er best egnet som melk i kaffen.
Det er også stor forskjell på å bruke en enkel soyamelk med bare vann og soyabønner, eller om du har en barista melk som smaker kremaktig og skummer godt. Vi anbefaler alle som har kaffe på menyen, og som tilbyr plantemelk til kaffe, om å velge barista versjonen, og ikke ta ekstra betalt for plantemelk.
Ekstra avgift for plantemelk gjør, for det første, valget unormalt. Mange ønsker, både for smaken og for klimaet, å velge havremelk eller soyamelk istedenfor kumelk. Det er på tide at plantemelk blir gjort til en normal del av menyen, som ikke trenger å koste noe ekstra.
For det andre, kan den ekstra kostnaden muligens avskrekke de som ønsker å prøve plantemelk i kaffen for første gang.
For det tredje, vil en kunde som vet at den samme kaffe med plantemelk kan fås i nærheten, uten ekstra kostnad, sannsynligvis gå dit i stedet – og kanskje i tillegg ta med sin venn eller kollega.
Vi har gitt mange anbefalinger i rapporten. Et utdrag av dem kan du se her: