Fire av ti vil endre matvanene sine hjemme hvis de får smake ny mat på jobb

Stadig flere ønsker å spise mer plantebasert, men mange synes det er utfordrende. Derfor ønsket Nofima å finne ut hvordan man kan få folk til å endre sine matvaner. Nofima mener at noe av svaret kan man finne i kantinen på jobb.

Ifølge Nofima trenger de fleste å bli vant til plantebasert mat og prøve det ut først. Når man får muligheten til å bli mer kjent med plantebasert mat, så vil det bli enklere å prøve seg selv hjemme. Det er derfor kantinene på jobb er så viktig når det kommer til å få folk å spise sunnere og mer klimavennlig. Så mye som 1,1 million måltider blir spist i norske kantiner hver dag.

Hypotesen til Nofima er at når du blir nysgjerrig på noe i kantinen, så vil du gjerne ta det med deg hjem.

  • Det viktigste først og fremst er at kantinene får flere plantebaserte retter på menyen samt å øke kompetansen til kantineansatte når det kommer til plantebasert mat.
  • Nofima har, frem til nå, testet ut plantebasert mat til over 5.000 gjester i 18 ulike kantiner der de har fått prøve fire nye retter: Et vegetarburgerprodukt enten i burger eller wrap, og et kyllingerstatningsprodukt i en red curry eller en wrap.
  • Over 55 prosent prøver testrettene, og alle de fire rettene blir likt godt. Fire av ti sier at de kommer til å endre innkjøpsvanene sine hvis de får prøve nye produkter i kantinen og liker dem.

Forskerne i Nofima skal ikke bare finne ut om kantinene kan inspirere flere til å spise mer klimavennlig og bærekraftig, men også hvordan få det til og finne ut hva som vil virke best.

  • De skal blant annet se på om det blir andre resultater om de endrer rekkefølge og hvordan rettene er presentert, eller om det skjer noe hvis man bytter navnet på retten og lar vær å bruker ord som vegetarisk eller vegansk.
  • Prosjektet skal også se på om det vil fungere bedre med plantebaserte kjøttalternativer eller om det skal være plantebasert mat laget fra bunnen av.
  • For å oppmuntre kantinegjestene til å ta med seg inspirasjon hjem, er tanken at kantinene skal dele ut oppskrifter med gjestene etterpå. Les mer her.
    plantevekst
    Fremtiden er plantebasert!